Boyun Fıtığı

Boyun fıtığı, boynu oluşturan omurilik arasındaki kıkırdaklarda meydana gelen kayma sonucu sinirlerin etkilenmesi ve çeşitli şikâyetlerin ortaya çıkmasına neden olan bir hastalıktır. Toplumumuzda en fazla görülen hastalıklar arasında gelen boyun fıtığında, boyun omurları arasında bulunan jel kıvamındaki diskler şekil değiştirir veya dışarı doğru taşma yapar ve böylece hastalık kendini çeşitli şekilde göstermeye başlamaktadır.

Başlarda hiçbir belirti vermeden ortaya çıkan boyun fıtığı ilerleyen dönemlerde;

Boyundan başlayıp ellere kadar uzanan ağrılar

Parmaklarda uyuşma

Ellerde oluşan kuvvet kaybı

 Poşet veya hafif yük dahi taşıyamama, düşürme

Gece ağrıları şeklinde belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Boyun omurları arasında amortisör görevi yapan jel kıvamlı diskler zamanla özelliğini kaybetmekte ve dışarı doğru fışkırmaktadır. Fışkıran ve sertleşen diskler çevresindeki sinirlere baskı yaparak ağrıların ve diğer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Boyun fıtığına neden olan faktörler arasında ise yaş, genetik yatkınlık, kaza ve darbe, zorlayıcı hareketler, duruş bozukluğu, stres, sigara kullanımı ve kemik erimesi gibi sebepler gelmektedir.

Bilgisayar başında uzun süre oturanlar

Klimaya çok fazla maruz kalanlar

Kaza ve travma geçirenler

Boynu zorlayıcı hareketler yapanlar

35-40 yaş arasında olanlar ve daha ileri yaşlarda olanlar boyun fıtığında risk grupları arasında yer almaktadır.

Boyun fıtığı tedavi edilmediğinde hareket sisteminde ciddi komplikasyonlara neden olmaktadır. Kol ve ellerdeki kuvvet kaybı ve boyun hareketlerinde kısıtlamalara neden olan boyun fıtığı zamanla romatizmal hastalıkların görülmesine de sebep olacaktır.

Boyun bölgenizden kollarınıza doğru inen ağrılarınız varsa ve ellerinizde kuvvet kaybı yaşıyorsanız vakit kaybeden doktor randevusu oluşturmanız gerekmektedir. Randevu öncesinde doktora soracağınız soruları ve şikâyetlerinizi detaylı şekilde not alabilirsiniz.

Boyun fıtığı teşhisinde doktorun yaptığı fizik muayene ve MR önemli bir rol oynamaktadır. Doktor ağrının en fazla olduğu bölgeleri belirleyip, MR ile bu bölgeleri detaylı şekilde inceleyecektir. İleri görüntüleme sistemi MR, boyunda yer alan her bir disk ve omurun detaylı incelenmesinde oldukça etkili olmaktadır.  Disklerde meydana gelen hasar ve elde edilen sonuçlarla boyun fıtığı teşhisi konulmaktadır.

Boyun fıtığı tedavisinde ilaç tedavisi, fizik tedavi ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. İlaç tedavisi ile ortaya çıkan ağrılar giderilmektedir. Fizik tedavide boyun kaslarını güçlendiren birtakım egzersizlerle fıtığın ilerlemesi durdurulur. İlaç tedavi ve fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedaviye başvurulmakta ve fıtıklı bölge 35-40 dakika gibi kısa bir sürede onarılmaktadır. Hasta aynı gün ayağa kalkmakta ve taburcu edilmektedir.

Boyun fıtığı olan kişilerin yaptığı egzersizlere ve hareketlere çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Boynu zorlayan hareketlerden kaçınmalı ve boyun kaslarını güçlendiren egzersizleri uygulamalıdır. Bilgisayar başında çalışanlar ise uzun süre aynı pozisyonda kalmamalı, kısa aralar vererek boynunu dinlendirmeli ve sandalyede dik oturmaya özen göstermelidir.

 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op.Dr.Gökalp KARAARSLAN
(Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Beyin ve Sinir Cerrahisi

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!